Viktig å huske på
Hva bør jeg tenke på?
På denne siden prøver vi å gi noen svar på hvordan en kan vedlikeholde eksisterende anlegg og hva en bør tenke igjennom ved renovering eller bygging av nytt.
Som boligeier eller bedriftseier kan du selv begrense skader som følge av feil i rørsystemer eller i det elektriske anlegget ved at du gjevnlig går igjenom og tar en kontroll av dine anlegg.
Rørsystem
En drypende kran eller rennende toalett kan være et stort pengesluk. I beste fall øker det vannforbruket ditt, i verste fall kan det føre til store vannskader som følge av en lekkasje.
En kran som drypper med en dråpe i sekundet, koster rundt 150 kroner i året.
Mens en lekkasje i toalettet kan koste deg 6-7000 kroner i året. Så hvis vannoverflaten er urolig eller det suser i toalettet hele tiden, bør du snarest tilkalle en rørlegger.
Hvordan kan du vedlikeholde?
- Se over alle tilgjengelige kraner, ledninger og toaletter.
- Sjekk vannmåleren. Beveger visere seg når alle kraner og vannbrukende maskiner er av? Da har du en lekkasje et sted.
- Les av vannmåleren en gang i måneden for å kunne fange opp plutselige endringer i vannforbruket og for å oppdage lekkasjer så tidlig som mulig.
- Utbedre lekkasjer med én gang. Skift pakning eller tilkall rørlegger.
- Installere vannlekkasjedetektor. Den vil oppdage små lekkasjer helt ned i et drypp per sekund.
Noe vedlikehold av kraner kan en gjøre selv. FM Mattson har laget noen egen videoklipp som de har kalt kranskole, som viser hvordan en ordner noen av bruksfeilen som kan oppstå.
Se mer her
Elektriske anlegg
Det stilles strenge krav til hvem som har lov til å utføre arbeid på elektriske anlegg, men som eier kan du allikevel gjøre noe ting for å avsløre eventuelle feil.
- Sjekk stikkkontakter og ledninger gjevnlig. Er de brunsvidde eller løse bør en tilkalle elektriker
- Det kan være lurt å montere overspeningsvern
- Ikke bruk skjøteledning på skjøteledning. Dette gir økt brannfare
- Vifteovner og oljeovner skal alltid brukes under oppsyn
Røranlegg
Hva er det viktig for meg å huske på før man starter rehabilitering av badet?
Det viktigste å tenke på før man starter en rehabilitering er å tenke gjennom bruksmønsteret for badet. Hvor mange skal bruke det samtidig? Er det kombinert eget og gjestebad? Er det noen “må ha” produkter som ikke er diskutabelt? (Eks badekar) og hvor mye har man i budsjett på for prosessen. Disse spørsmålene vil dukke opp når dere får en på befaring og hvis dette kan besvares så er muligheten for at dere får et optimalt forslag tilbake mye større.
Må man søke kommunen for å pusse opp badet?
Her har det vært veldig mye frem og tilbake de par siste årene fra myndighetenes side. Først skulle alle jobber vedrørende oppussing av bad søkes i kommunen. Men myndighetene mente etterhvert at dette ble alt for tungvindt, så de gikk tilbake på mye av dette. Slik vi tolker loven nå er det frivillig om man vil søke eller ikke. Det er samtidig viktig å understreke at det fortsatt finnes ulike typer tiltak hvor det skal søkes.
Hva skal man egentlig se etter når det gjelder kvalitet på baderomsmøbler?
Når det gjelder kvalitet på baderomsmøbler så kan det være lurt å se litt på skuffer, glideskinner osv. Her er det store kvalitetsforskjeller. I tillegg kan du se på kantlister og avslutninger om dette ser helhetlig ut. Møbler er som regel laget i lakkerte skrog med MDF kjerne eller finerte skrog er med spon kjerne. Begge disse er bra hvis de blir produsert på en tilfredsstillende måte.
Baderomsmøbler er også et produkt hvor leverandører i mange tilfeller “kommer og går”. Vil derfor anbefale et kjent merke hvor det er stor sjanse for at de også er i markedet etter noen år hvis noe skulle skje.
Hva kjennetegner en god kran?
En god kran i dusjen gir stabil temperatur selv om det tappes andre steder i huset. Da er termostaten bra. Hvis det er en såkalt “trykkstyrt” kran så er det meget stor sjanse for at nettopp dette blir ivaretatt. På kran til vasken så er det bra hvis den har skoldesperre der det er barn i huset.
Er det enkelt å skifte ut kraner selv?
Både og. Det å skifte ut et dusjbatteri kan være enkelt hvis det er “standard” og passer. Men et servant eller kjøkkenbatteri kan mange ganger være en litt mer utfordrende oppgave. Det anbefales å bruke rørlegger til å gjøre dette.
Skal pusse opp badet. Hva er best, dusjkabinett eller dusje rett på fliser?
Dette er en evig diskusjon og mange ulike oppfatninger. Det er ikke noe problem å dusje rett på flislagt underlag hvis baderommet er riktig konstruert og tetteskiktene er i orden. Dette holder i årevis! Fordelen med et kabinett er at du ikke utsetter bygningskonstruksjonen for noe fuktighet, men samtidig er det noe mer utfordrende å holde dette rent. (Bak kabinettet osv).
Jeg skal installere vannbåren gulvvarme. Har hørt det er smart med elektriske varmekabler på badet i stedet for vann. Stemmer dette?
Både ja og nei. I hele fyringssesongen så er det helt klart mest lønnsomt med vannbåren varme. Hvis baderomsgulvet er det eneste gulvet som skal ha varme utenom fyringssesong så kan det være smart med elektrisk kabel. I mange nye hus i dag blir det lagt ned begge deler i samme gulvet.
Elektriske innstallasjoner
Hvordan kan jeg spare strøm?
- Slå av lyset i rom som ikke er i bruk
- Bruk lavenergipærer i stedet for vanlige glødelamper utendørs og i kalde rom som brukes sjelden
- Skru av standby-knappen på elektriske apparater som tv, data m.m. om natten
- Monter termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for å senke temperaturen om natten
- Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt
- Hold innetemperaturen på 19– 22 °C. For hver grad du senker temperaturen, sparer du ca. 5 % på strømutgiftene til oppvarming
- Installer varmepumpe. Husk å bruke godkjent installatør.
- Monter sparedusj. Dette halverer varmtvannsforbruket til dusjing
- Reduser temperaturen i varmtvannsberederen til 65 °C
- Bruk tidsur når du benytter motorvarmer. En motorvarmer trenger ikke stå på mer enn maks 2 timer
- Bruk mikrobølgeovn ved koking av små porsjoner
Hvorfor er strømstyring smart?
Det meste av strømsparingsgevinsten ligger i at du ikke glemmer å skru ned varmen, systemet gjør det for deg. Hovedsynderen når det kommer til strømbruk i hjemmet er oppvarming, og et strømstyringssystem kan kutte utgifter uten alt for mye investering.
En annen bonus er at systemet kan gjøre livet ditt litt lettere. Du slipper tenke på om kaffetrakteren er slått av eller om du har slått av lyset på loftet. Alt styres fra et sentralt panel, som du også kan ha tilgjengelig på mobilen din.
Hva er viktig når jeg skal planlegge belysning?
Aller først bør det understrekes betydningen av å planlegge godt og tenke nøye gjennom hva slags belysning man ønsker, og hvilke behov man har i hvert enkelt rom. Belysning, farger og møbler og rommets funksjon henger derfor sammen.
Behovet for lys varierer; i vinterhalvåret er naturligvis lampene viktig, mens det i den lyse årstiden kun vil være et fåtall i bruk. På samme måte ønsker vi mye lys til storrengjøringen, og dempet, intim belysning når vi inviterer gode venner til selskap.
– Trinnløse brytere eller dimmere er derfor en gunstig løsning som gir mulighet til å variere styrken i belysningen. Du kan koble flere lamper til samme krets, og selv om du har et gammelt anlegg er det enkelt å bytte ut gamle brytere med trinnløse.
Hva er fordelene med elektrisk gulvvarme?
- Frigjør areal, tar ingen veggplass
- Lager ingen lukter (ingen avgasser eller forbrenning involvert)
- Lydløst
- Vedlikeholdsfritt (50 års forventet levetid)
- Enkelt å installere, med få komponenter (varmekabel og termostat)
- Produserer varme i rommet/på stedet, der du trenger det.
- Kan benyttes i alle rom, i gulv med fliser, parkett eller belegg.
- Termostat sørger for presis styring av gulvvarmen
Ta kontakt med oss
Vi utfører alle typer rørlegger - og elektrikertjenester. Ta kontakt for en uforpliktende prat